Onderaan deze pagina een fotogalerij waarin je alle foto’s rustig en groot kunt bekijken.

De derde foto in de jubileumactie “Ken je dorp” was toch niet al te moeilijk.  Het was “Erica” aan Ericapark 1 op een foto uit 1910. We hebben inmiddels een aantal vaste inzenders, hieronder tref je ze in willekeurige volgorde aan.

Iedere week is er een kleine prijsje te verdienen en de prijs van week 2 gaat naar: Doriet Willemen, gefeliciteerd!

Woensdag 2 juni deel 4 in het Bennekoms Nieuwsblad.

We zijn een nieuwe jubileumactie gestart; “KEN JE DORP”

In het Bennekoms Nieuwsblad zullen de komende tijd een aantal foto’s verschijnen met een opdracht.
Het is dus niet alleen een zoektocht maar we verwachten ook veel creatieve uitingen.

Er zijn prijzen te winnen, stuur je bijdrage naar jubileum@oudbennekom.nl 

Wat achtergrond informatie over “Erica”

Deze villa is gebouwd in 1872/1873. Opdrachtgever en eigenaar/bewoner was H.W. Dros.
Een fabrikant uit Alphen aan de Rijn. De villa werd gebouwd, compleet met stallen, koetshuis, kassen en een flinke oranjerie.
De familie Dros blijft tot 1898 op Erica wonen. Dan verhuizen zij naar de Bovenweg, waar intussen een nieuwe villa “Calluna” is gebouwd. “Erica” wordt verkocht aan W.A. Insinger.
In 1909 verhuisde Insinger naar “Oostereng” en wordt “Erica” gekocht door J.M. Brants.
Als deze in 1926 overlijdt, blijft zijn weduwe er nog wonen tot de evacuatie in 1944.
Zij overlijdt in 1944 in Ede. Na de bevrijding was het huis zwaar beschadigd, maar nog wel bewoonbaar. De oranjerie had geen glas meer en moest worden afgebroken. Na de oorlog was er een enorm gebrek aan glas. Dit was dringend nodig om de woningen weer glasdicht te maken.
De villa wordt dan door de erfgenamen voor tien jaar verhuurd. In 1954 wordt het totale complex.
Verkocht aan de Coöperatieve Woonvereniging Erica te Bennekom. Er werden daarna 51 seniorenwoningen gebouwd.

Tekst: Henk Gijsbertsen

Ank Koster:

De foto van deze week is, denk ik Huize Erica. Nu prachtig wit en helaas zonder serre. Wat zouden daar héérlijke vruchten in groeien met deze zon!!

 

 

Doriet Willemen:

Toen ik de foto zag, vermoedde ik dat het wel eens Huize Erica kon zijn. En bij dat statige pand denk ik meteen aan kunstenares Barbara. Ze geeft er al jarenlang schilderlessen in de grote zaal. Ik was er een paar keer bij – niet als cursist, maar om te schrijven over een expositie van de geproduceerde werken. Altijd fijne sfeer. Toen ik naar de Heelsumseweg liep om te checken of mijn vermoeden klopte, was er net een (coronaproof) les bezig! Als je de foto goed bekijkt, zie je achter het linkerraam een cursist, een schildersezel en Barbara die aanwijzingen geeft.

 

Jan van Eck:

Het was in mijn ogen altijd een heel mooi en statig pand daar langs de Heelsumseweg. Als ik vroeger naar Renkum naar familie ging dan kwamen we er langs, fantaserend; wie zou daar nu wonen, hoe zou het daar van binnen zijn. Langskomen zou ik nog veel doen, maar binnenkomen was toch een ander verhaal.
In de jaren 90 van de vorige eeuw werkte ik bij een installatiebedrijf in Wageningen en mocht zo een keer naar de verwarmingskelder in het gebouw. Dat was de eerst keer dat ik binnen kwam. In het gebouw woonde verder niemand, maar in de kelder stonden de verwarmingsketels voor het hele ericapark te stoken. Oh, en warm dat het daar was, kwam nog allemaal uit de tijd dat het woord energiebesparing nog niet bestond.
Die kelder, met van die bogen, gewelven, aan het plafond, en verwarmingsketels uit het jaar 0, wel op gas, dat dan wel weer.
Vijf jaar geleden werd hier in de tuin een foto voor de 70 jarige Oud-Bennekom gemaakt met bijna alle 70 jarige Bennekommers. Ik mocht, samen met een fotograaf, foto’s maken uit het zolderraam. Dat was de eerste keer dat ik helemaal in het gebouw kwam. Veel wil ik er niet over zeggen, maar er zaten nogal wat authentieke elementen in het gebouw.
Niet allemaal even mooi, hardboard slaapkamertjes, maar wel een hele mooie balkconstructie.

Jan Huiberts:

Volgens mij is de Villa Erica in het bekende park met dezelfde naam.
Ik heb aan de Prinsenlaan gewoond dus eigenlijk vlakbij maar heb eigenlijk geen andere herinnering aan dit gebouw dan zoals het er op deze foto uitziet.

Miranda Mauritz-Elburg:

Het gebouw op de foto die ik genomen heb is Villa Erica, ik loop er wel 2 keer per week langs als ik met mijn ommetje richting de Selterskampweg loop of daarvandaan kom. Ik heb gelezen dat er exposities te zien zijn maar verder ben ik er nooit geweest in ruim 13 jaar dat ik in Bennekom woon.
Ik dacht bij het zien van de foto wel aan de Heelsumseweg, dus dan zat ik dichtbij waar deze foto genomen is.
Ik ben er gelijk heen gelopen, zo kom je weer langs een stukje geschiedenis van Bennekom.

Kijk hier alle ingezonden foto’s.