Het vernieuwde plantsoen aan het begin van de Groenstraat is sinds kort de groeiplaats van een Bennekomse Vredesboom. Burgemeester René Verhulst plantte er een Ginkgo biloba of Japanse Notenboom, samen met buurtbewoners en de Historische Vereniging Oud-Bennekom.
Dit initiatief past in het wereldwijde vredesproject ‘Green Legacy Hiroshima’. Hierbij worden jonge bomen over de wereld verspreid die gekweekt zijn uit zaad van de weinige bomen die het atoombombardement op Hiroshima (1945) op wonderbaarlijke wijze overleefden. Ze vormen een symbool van hoop en vitaliteit en staan voor de boodschap ‘Nooit meer oorlog, nooit meer kernwapens’. Inmiddels staan er nakomelingen van de bomen in meer dan 30 landen.
In Nederland worden de bomen opgekweekt door de Hortus Botanicus te Leiden. Eerder zijn al Vredesbomen geplant bij het Vredespaleis in Den Haag en bij Museum Bronbeek te Arnhem. Bennekom heeft een speciale relatie met de Leidse Hortus door Heinrich Witte (1829-1917), die ruim 40 jaar hortulanus in Leiden was. Na zijn pensionering woonde hij in Bennekom waar hij het dorp met een wandelgids en veel andere publicaties op de toeristische kaart zette. De bewonersgroep van het hoge deel van de Groenstraat ijverde al enkele jaren voor een opknapbeurt van het plantsoen, onder meer met Ede Doet cheques. Samen met Oud-Bennekom kregen ze medewerking van de Gemeente Ede en werd de Vredesboom het sluitstuk van het plantsoen. Oud-Bennekom zal er binnenkort een informatiebord bij plaatsen.

De boom werd geplant door Burgemeester Verhulst van de gemeente Ede, Rinny Kooi (ambassadeur van Green Legacy Hiroshima), Ans Muller (namens de bewoners van de Groenestraat) en Bert Lever (initiatiefnemer/namens HVOB)

Woensdag 22 maart kunt u er meer over deze dag lezen in het Bennekoms Nieuwsblad!

Meer over de organisatie achter de Vredesbomen (in het engels) https://glh.unitar.org/