Er staan in Bennekom een paar bomen met een plaatje erbij. Het zijn op de een of andere manier bijzondere bomen, geplant bij een bijzondere gebeurtenis of iets dergelijks. Afgelopen weken  liet Jan van Eck ze u, als Bennekomse Plaatjes, dagelijks zien op Instagram

Omdat het zo’n mooie verzameling is laten we ze u ook op de website zien. Hier de derde serie van vijf bomen nu zonder een bordje.
Klik op de foto voor een vergroting.

Julianaboom?

Ter ere van de 16-jarige leeftijd van prinses Juliana, 30 april 1927, is er bij de voormalige muziektent aan de Schoolstraat door 20 Bennekomse leerlingen van de lagere scholen een boom geplant. De boom heeft er 50 jaar mogen staan, toen werd in april 1977 de muziektent afgebroken en het terreintje opgeschoond. De Julianaboom verdween maar zo. Keek er niemand toen naar de belangrijkheid van de boom? Als je nu een armetierig dennetje om wilt halen heb je al vergunning nodig, blijkbaar ging men er toen anders mee om. Er is op vrijwel dezelfde plek een nieuwe boom geplant, zonder enige ceremonie of bordje. Een echte Julianaboom is het niet. Tijd voor onze vereniging om er toch weer een Julianaboom van te maken?

Bron: De Kostersteen nr. 20 uit 1987, artikel over de Julianabomen in Bennekom door Henk Gijsbertsen.

Julianaboom 2

Aan de boomplanting op 30 april 1927 (zie het voorgaande Bennekomse plaatje) wilde de Hervormde school (later de Oranjeschool) haar kinderen niet mee laten doen. De school plantte zelf een boom en die kwam achter de school.

Van deze boom is niet veel meer bekend, maar waar vroeger het speelterrein van de school was staan nu nog 3 oude bomen, zou het één van deze bomen zijn?  Is er nog iemand die er wat van weet?

Deze bomen staan achter het Siza complex, tegenover de brandweerkazerne aan de Bergakkerweg.

Bron: De Kostersteen nr. 20 uit 1987, artikel over de Julianabomen in Bennekom door Henk Gijsbertsen.

Julianaboom 3

Met deze twee Julianabomen (zie ook de twee voorgaande Bennekomse plaatjes) zijn we er nog niet, er is nog een Julianaboom geplant in ons dorp en wel in 1948 door de BBC, de Bennekomse Bridge Club. Deze boom is op het Bart van Elst plantsoen gepoot. Er is volgens mij maar één boom op het Bart van Elst Plantsoen die mogelijk de Julianaboom kan zijn, en die ziet u hier. Maar het kan ook maar zo zijn dat de originele Julianaboom bij de herinrichting van het Bart van Elst Plantsoen in 2001 gerooid is. Is er iemand die mij er wat meer over kan vertellen?

Bron: De Kostersteen nr. 20 uit 1987, artikel over de Julianabomen in Bennekom door Henk Gijsbertsen.

Amaliaboom

Met de  voorgaande bomenplaatjes zijn we er nog niet. Volgens een document van de Gemeente Ede is er in Bennekom een Amaliaboom. In het document staat: Geboorte Amalia door Nicolien van de Berg 31-1-2004. Het heeft dus niets met ons prinsesje te maken. Het is een Tilia europaea, oftewel een Hollandse Linde. Helaas weet de Gemeente Ede niet waar deze boom staat. Mijn speurtochten hebben tot op heden nog niets opgeleverd.  Is er iemand die er meer van weet?

Schoolstraat

De dikste boom van Bennekom staat een beetje verscholen tussen de Strooijweg, de Edeseweg en de Schoolstraat. Weggestopt achter de huizen en het park Villa d Este staat deze rode beuk omvang van 5,40 meter (op 1,5 meter hoogte) op een plaats die hij eigenlijk niet verdiend.

 Ondanks dat het niet zo lijkt is deze rode beuk ruim 30 centimeter in omvang groter dan de dikste boom op Hoekelum. Of het ook de oudste boom van Bennekom is zal wel niet meer te achterhalen zijn.

Staat er nog de dikke boom bij “Ties van Steenbergen van de dikke boom” op de Driestweg, maar deze boom heeft de laatste jaren zoveel meegemaakt dat deze niet echt meer een dikke boom is.