Afgelopen week hebben de lijsten in de etalage van No48 Eijgenraam Mannenmode gestaan, hartelijk dank voor de gastvrijheid.

De werkgroep Oorlogsslachtoffers van de HVOB heeft een vernieuwde lijst samengesteld van burgerslachtoffers die omkwamen door oorlogsgeweld in Bennekom. Zo  wordt zichtbaar welk leed ook ons dorp is overkomen door de Tweede Wereldoorlog.

De lijsten zijn vernieuwd en uitgebreid met tien namen. Namen van evacuees uit Wageningen en Renkum, benevens enkele nieuw ontdekte slachtoffers van de ‘spergebiedmoorden’, die allen in Bennekom omkwamen, zijn nieuw op de lijst. Bij iedere naam staat de geboorte- en overlijdensdatum en de leeftijd vermeld.
De meeste burgerslachtoffers vielen in de eerste oorlogsdagen toen de Duitsers optrokken naar de Grebbeberg en er Nederlands vuur vanaf stellingen op en rond de Grebbeberg richting Bennekom afgegeven werd. Ook in de periode na het mislukken van de Slag om Arnhem kwam een aantal burgers om door oorlogsgeweld. Beschietingen door de Engelsen vanuit de Betuwe gericht op Duitse stellingen waren hier de oorzaak van.

Nadere informatie met een toelichting op de lijst is te vinden op www.oudbennekom.nl/herdenken