De werkgroep Oorlogsslachtoffers van de HVOB heeft een indrukwekkende lijst samengesteld van burgerslachtoffers die omkwamen door oorlogsgeweld in Bennekom. In het Bennekoms Kamertje is het oorlogsgeweld van de Nederlandse, Duitse en Engelse strijdkrachten duidelijk zichtbaar. Door ongelukkige omstandigheden zijn de burgerslachtoffers omgekomen. Enkele slachtoffers van de eerste twee meidagen worden uitgelicht.

Tijdens het  4 mei concert, voorafgaand aan de twee minuten stilte in het Bart van Elstplantsoen,  is er extra aandacht voor dit onderwerp. Het verhaal, tijdens het concert, vertelt over dramatische gebeurtenissen op 10 en 11 mei 1940.
Op de eerste dag van de invasie van de Duitsers liepen twee kinderen op mijnen die waren neergelegd bij, door de Nederlandse strijdkrachten, opgeworpen versperringen.  Op de tweede dag werden twee ouders en een moeder getroffen door granaatscherven.

Het Bennekoms Kamertje laat ook zien wat er gebeurde in Bennekom tijdens de Tweede Wereldoorlog, foto’s van Bennekom in puin bij de werkplaats van de Nooij, het pand van bakker Bak en de garage Van de Weerd, die toen midden in het dorp stond (nu Terstal). We moeten er aan herinnerd blijven wat een impact de oorlog had, ook in ons eigen dorp.

De werkgroep ontvangt graag aanvullingen, foto’s, nieuwe informatie en correcties via info@oudbennekom.nl

Deze mini-expositie in het Bennekoms Kamertje is te zien tot en met 5 mei in de etalage van AH in Bennekom.

Klik op de foto’s voor een vergroting.