De nieuwe lijsten met Bennekomse oorlogsslachtoffers 1940-1945 in de etalage van Eijgenraam Mannenmode tegenover de Oude Kerk zijn veel en goed bekeken. De werkgroep Oorlogsslachtoffers bedankt een ieder voor de reacties.

Als afsluiting van de mei-herdenkingen is door familieleden van Hendrik Jan Alberts op 7 mei 2024 een bescheiden herinneringsteen geplaatst aan hun op 7 mei 1945 op 21-jarige leeftijd omgekomen oom. Jan Alberts, lid van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), kwam om bij het opruimen van mijnen en andere munitie aan de Bovenbuurtweg, hoek Zandlaan.

Jan Alberts was Bennekommer en als smid mogelijk opvolger van zijn vader die een smederij – wagenmakerij aan de Veenderweg (werkplaats aan de Bakkerstraat) leidde. De familie was op het moment van het ongeluk nog geëvacueerd in Ede. Bennekom was op 7 mei 1945 nog niet toegankelijk voor burgers.

Op 9 mei 1945 werd hij met militaire eer begraven in Ede; begraven op de begraafplaats in Bennekom was niet toegestaan.  Later in het jaar, op 15 december 1945, maanden na het vieren van de Bevrijding in dorp op 31 augustus – de wederopbouw moest nog gestalte krijgen – volgde zijn herbegrafenis in Bennekom. Een stukje in de Edese Courant getuigt van deze dag: “(…) alleen een kleine groeve op het stille kerkhof in de schoot van het dorp”.

Jan Alberts werd begraven in het graf waar al vanaf 1927 zijn jong overleden moeder lag. Op het graf kwam geen steen.
Tot 7 mei 2024. Op initiatief van de HVOB-werkgroep oorlogsslachtoffers en met volle instemming en steun van zijn familie is, afgelopen week op de datum van zijn overlijden in kleine kring een eenvoudige en passende herinneringssteen geplaatst.

Op de Bennekomse begraafplaats bevinden zich verspreid over de begraafplaats nog veertien graven van door oorlogshandelingen omgekomen Bennekomse burgers. De gemeente Ede heeft ze  aangemerkt als oorlogsgraf.

De Werkgroep Oorlogsslachtoffers van de Historische Vereniging Oud-Bennekom en de HVOB-Werkgroep Begraafplaats zorgen voor de graven als er geen familie meer beschikbaar is. De HVOB beheert ook een eigen archief met informatie over alle Bennekomse oorlogsslachtoffers 1940-1945.