Open Monumentendag Bennekom

Zaterdag 9 september 2023

 

https://oudbennekom.nl/omd2023/

WELKOM

De werkgroep Monumenten van de HVOB heeft ook voor dit jaar een programma samengesteld dat zo goed mogelijk aansluit op het landelijk thema: Als monumenten konden spreken.

De volgende activiteiten staan op het programma:

In eerste instantie wordt aandacht geschonken aan de kapitelen in de zijbeuken van de Oude Kerk. Bij de restauratie van de kerk in 2007 zijn deze kapitelen opnieuw zichtbaar gemaakt. Het betreft een serie van zes in Bentheimer zandsteen uitgevoerde sculpturen die in 1542 aan de pilaarzijdes van de zijbeuken zijn aangebracht. Wat vertellen ons deze kapitelen en wat was de intentie van hun makers?

Vervolgens kunnen bezoekers deel nemen aan drie verschillende wandelingen in Bennekom. Van elke wandeling is de Oude Kerk het startpunt. Een van deze wandelingen gaat door de oudste uitbreiding van ons dorp, het gebied van de Brinkstraat, Lindelaan en Veenderweg. Een tweede wandeling gaat via de Dorpsstraat naar het eerste gedeelte van de Edeseweg. Een derde wandeling gaat eveneens via de Dorpsstraat naar het eerste gedeelte van de Bovenweg. Bij deze wandelingen zal een begeleider vertellen over monumentale panden en andere interessante gebouwen langs de route. Bij een aantal panden zullen ook de bewoners zelf vertellen over hun huis. Op deze wijze laten we de monumenten spreken. De deelnemers aan deze wandelingen krijgen bovendien een gedrukte routebeschrijving met beknopte informatie over de geselecteerde panden.

Bovenbeschreven programma wordt die dag drie keer uitgevoerd volgens onderstaand tijdschema:

10.30 uur Rondleiding langs kapitelen in de Oude Kerk
11.00 uur Start van elk der drie wandelingen
1300 uur Rondleiding Oude Kerk
13.30 uur Start van de drie wandelingen
14.30 uur Rondleiding Oude Kerk
15.00 uur Start van de drie wandelingen